Blandad samling
IFK00005

Bild 6
av 74

Ej registrerad
Kommande funktion

Olle Wiklund, IFK Bergviks mest namnkunnige idrottsman efter att han 1942 vunnit Vasaloppet på ny rekordtid. Här i rollen som orienterare. En sport där brodern Helge nådde större framgångar.
Wiklund, Olof
Född 26/12 1914 i Bergvik ,Hälsingland
Död 31/3 1999.

Här en läsvärd artikel med rubriken:
Wiklund va`namnet
av Rune Gramer
Wiklund är ett gångbart namn i idrotts-Hälsingland. Och bärarna har sannerligen vetat om att ge sej själva och bygden bästa tänkbara propagande. Det är närmast tre Wiklundare vi tänker på, tre som blivit verkliga profiler och som bokat plats i landskapets idrottshistoria.
OLLE WIKLUND ÄR NESTORN och han fanns med i prislistorna redan på 30-talet.
1937 blev det seger för honom i skid-budkavlen då det ovanliga inträffade att tre bröder Wiklund vann DM. Johan, viltvårdarn, och Jonas var de övriga.
Men det blev Vasaloppet som skulle göra Olle till en rikskändis och i den krävande tävlingen har han en av de bästa platssiffrorna av alla:
Eller vad sägs om följande:
1940 — första året — kom han nr 13. 1941, när han tävlade för Alfta GIF, blev han andre man och 1942, återbördad till IFK Bergvik nådde han tätplatsen. 43 var han 3:a, 44 4:a och 45 5:a. 1946 fyra igen och 1948, som var sista gången han åkte långloppet, 14: e man.
Olle var en hårding och därför passade längre distanser honom speciellt bra. Otaliga segrar i Skinnarloppet, Mid-älvaspelen, Loosloppet och allt vad den tidens stora skidtävlingar hette gjorde att han samlade på sej en prissamling som kanske är den förnämsta i detta landskap. Ett par väggar, i den trevliga, egenhändigt uppförda (med hjälp av Johan) villan i Bergviksbacken, är helt täckta av dyrgripar.
ÅTSKILLIGT HAR SKRIVITS om Olle som är en berättare av bästa sort och som verkligen kan färga upp de många minnena. 1943, när han stod på toppen av karriären blev det även landslagsuppdrag, i Schweiz. Där kom han tvåa och var bäste svensk på 50 km.
Samma år som han vann Vasaloppet, 1942, kom han tvåa på SM 50 km i Hudiksvall. Segraren hette Lasse Back, Mora-Nisse var sekunden efter Olle.
Olle har vunnit skid-DM både på 15 km 1942 och 1945, på 30 km 1944 och 1948 och i stafett för Bergvik-Marma 1948, men aldrig på specialdistansen 50 km. Den tiden på året var han upptagen av långloppen till vilka han alltid var inbjuden.
Ett mästerskap i dagorientering finns också, 1943, men här smäller en sjätte plats på SM samma år som Fredrik Wikstrand, Årsunda vann, ännu högre. Plus en del lag-DM. Sexa var han på Fjällorienteringen.
Bergviksbröderna Wiklund placerade sej ofta i toppen på prislistorna. En gång har det berättats från en skidtävling i Norr-Hälsingland om Wiklunds-pojkarna: — Han kom etta, han kom tvåa och han kom trea.
OLLES LILLEBROR HELGE sprang en annan väg efter idrottsstigen. Han gav sej orienteringen helt i våld och blev innan han drog sej undan från elitidrotten en av de framgångsrikaste svenska skogsluffarna.
Förteckningen över SM-placeringar i början på 60-talet visar att det bara var hälsingefödde Bertil Norman, IFK Hedemora, som då kunde konkurrera sammanlagt.
Orienteringsbanan blev lång. Början gjordes på en "4-klubbs" — populär årlig tävling i Söderhamnshörnan på 40-talet — och den höll på ett stycke in på 60-talet då slutvinjetten blev så fin som en femte plats på natt-SM. Den gången uttryckte han sej för en intervjuare ungefär så här:
— Så här kan jag nog hålla på till jag blir 50.
Riktigt så har det inte blivit. Nästa år fyller Helge 50 år och även om intresset och lusten finns kvar hindrar honom ena knät från att tävla med.
Helges orienteringsbana kom att gå samtidigt med Carl-Erik Jonssons, en annan Bergvikare som varit nästan lika bra men som av någon anledning kommit i skymundan.
Tillsammans med "nattexpressen" Gunnar Jonsson vann de 1949 SM i budkavle i Västergötland. Enda SM-tecknet för övrigt i den grenen för Hälsingland under en lång tidsperiod.
Först på 70-talet har Bergvik fått sällskap av Rehns BK. RBK vann ju tecknen i år, distriktets andra genom tiderna.
HELGE BLEV TREDJE HÄLSING på guldpallen i herrarnas dag-SM, vilket skedde 1953 i Niemsel, Norrbotten. De två före honom var Alfta-Giffarnas Erik Blomberg 1940 och Algot Östh 1942.
Helge härjade väldeliga i prislistorna och han vann "oräkneliga" segrar. Men han höll själv aldrig räkningen.
— Fråga Gösta Carlsson (bergviksbasen) blev ett stående svar när vi försökte pumpa honom om hans främsta placeringar.
Häromåret, när vi träffade Helge vid DM-målet i Orsta, Söderala, där han var publik, frågade vi (på skoj) om han vunnit något dag-DM.
— Aldrig här i Söderala, kom det från spjuvern Helge.

1930-taletPorträttHatt, Keps, Armbandsklocka, Nummerlapp, Orienterare
Påsiktsbild
IFK00005Söderhamns kommunBergvikIFK BergvikBlandad samling
  • Fotograf
Hjälp oss att komplettera, klicka här