Per Forsell (Porträtt/Negativ)
PER00002

Bild 2
av 1894

Per ForsellPer Edvin Forsell1898-02-28 — 1979-07-05Gävleborg, Söderhamn, MoMo
Kommande funktion

Maria Johansen född Pedersdotter från Skärvagens fjällby, Idre i Dalarna.
Av Per Forsell ihågkommen som Marit Johansen.

Född 10/11 1848 i Norge.
Död 9/6 1952.
Kyrkobokförd i Idre, Idre kn (Kopparbergs län, Dalarna).
Änka (25/3 1902).

Källa: Dödboken 1947-2006.

----------------------------------------------

Vid mitt besök hos Marit så hade hon ännu aldrig setat i en buss, aldrig åkt eller sett ett tåg, aldrig besökt någon stad.
Nödåret 1868 vandrade hon och maken många mil genom väglös ödemark över gränsen till Norge där de tillhandlade sig en s.k. rysk mjölmatta (10 pund = ca: 75 kilo). Maken bar 7 pund och hon resten, varpå färden på nytt ställdes genom väglöst land mot hemmet.
Hennes äldsta dotter var 81 år fyllda och fem friska generationer levde i byn. Jag satt hos henne under två dagar och tog del av ett långt liv fyllt av svält, nöd och allsköns umbäranden. Mor Marit var 103 år när fotografiet togs. Född 1848 och död 1952.

Bilden togs 1951

(Anteckning funnen bland Per Forsells kvarlåtenskap 2006).

------------------------------------------------------------

Bäst nog att skärmbilda sig, ansåg 100-åring.

Det klemas för mycket med nutidens ungdom och därför vill inga unga gå i hårt arbete, säger fru Marit Johansen som är Dalarnas äldsta och som den 10 nov. fyller 103 år.
Hon bor i fjällbyn Skärvagen intill Flötningen vid norska gränsen i nordvästra Dalarna. Mor Marit är en verklig krutgumma men tycker ändock inte att det är så märkvärdigt att just hon blivit äldst i Dalarna. Hon säger att det är hårt arbete, försakelser och Guds välsignelse som gjort henne så gammal.
Hon är född i Grötvalen i Norge, gifte sig i unga år med skomakaren Håkan Johansen och sedan slog sig makarna ner i Flötningen och blev svenska medborgare. Maken dog i unga år och mor Marit fick själv ta hand om försörjningen av de sju barnen. Det var hårt arbete med skogshuggning och dylikt karlarbete men hon hade hälsan i gott behåll och allt gick bra. 1888 flyttade mor Marit till Skärvagens by och dit kom hon på en smal kostig men nu är det bilväg ända fram till dörren.
Med hänsyn till mor Marits goda fysik, spänst och arbetsprestationer kan man utan överord säga att i henne har man funnit den verkliga "Stålmodern". Inte en enda dag har hon varit sjuk med undantag för ett par veckors lasarettsvistelse i Särna som blev nödvändig när hon för 20 år sedan råkade ut för ett lårbensbrott. Men det är också enda gången hon sett en läkare. När den stora skärmbildsundersökningen satte igång i Idre för en tid sedan tog sig mor Marit dit och fick konstaterat att hon hade prima andningsorgan.
På lördag skall det bli stort kalas i den lilla fjällbyn. Nu njuter hon av ålderns höst i en liten lägenhet hos sonen, 64-årige Johan Håkansson. Hon klarar sig helt på egen hand, går upp kl. 7 om mornarna och inte förrän vid 21-tiden går hon och lägger sig, hon läser dagligen tidningarna och är väl med sin tid - t.o.m. Koreakriget har hon vetskap om - hon går ofta ut på småpromenader och om det behövs skulle hon säkert än i dag klara av mjölkningen i ladugården.
Hon har aldrig sett en bio, en revy eller liknande och hennes nöjen har kommit genom den lilla radion som huset skaffat sig på senare år. Hon har aldrig varit i en stad, aldrig åkt tåg och hennes längsta resa var den 8 mil långa färden till sjukstugan i Särna. Men innan hon blev hundra år drömde hon många gånger om att få komma till Stockholm, men det blev aldrig av.
Råkostaren Arne Waerland säger att starkt kryddad mat och kaffe är ett fördärv men mor Marit har en helt annan uppfattning och säger att av kryddad mat, mycket hårt bröd och kaffe 5-6 gånger om dagen mår man bara bra av. Denna "Stålmormor" vet väl vad som menas med hårt arbete och försakelser när man bor långt på sidan om stora allfartsvägen - 1 mil till handelsboden, säger ju en del om avstånden. Trots sin höga ålder är hon mycket arbetsvillig och det går inte en dag utan att hon stickar strumpor. När hon vill koppla av litet tar hon gärna en pratstund med barnen, barnbarnen eller barnbarnsbarnen och en stunds läsning i den gamla norska bibeln skänker henne ökad kraft.

Undertecknat Iwe.

(Tidningsurklipp funnet bland Per Forsells kvarlåtenskap 2006.
Det framkommer inte vilken tidning den klippts ur. Inget datum anvgivet).

År 1951PorträttKvinna, Sjal
Negativ6.0 x 12.0 cm
PER00002Söderhamns kommunMoPrivata ArkivPer Forsell (Porträtt/Negativ)
  • Eventuella övriga upplysningar
Hjälp oss att komplettera, klicka här