KOMMA IGÅNG MED DIBIS

Här försöker vi reda ut de vanligaste frågetecknen kring hur man använder DiBiS databas.

Arkivstruktur

Bildsamlingarna är ordnade efter samlingens ursprungsplats, dess arkivbildare samt samlingens namn. Arkivstrukturen här till vänster på sidan låter dig enkelt bläddra bland samlingarna.

Motivkategorier och ämnesord

Motivkategorier och ämnesord finns listade i den utökade sökfunktionen men finns också sökbara via en översiktslista under ”Bildarkiv”-fliken till vänster på sidan.

Fotograferna

Vi samlar kontinuerligt in information om de fotografer som finns i DiBiS bildarkiv. Fotograferna finns samlade under ”Bildarkiv”-fliken till vänster på sidan.

Webbläsare

DiBiS 1.5 använder sig av moderna webbstandarder och därför stöds inte äldre webbläsare som t.ex Microsoft Internet Explorer under version 10. Om du försöker gå in på DiBiS med den kommer du få instruktioner om hur du byter eller uppgraderar. I de fall du inte får installera egna program på den dator du använder så kontakta din IT-avdelning och be dem om en modern webbläsare.

Enkel sökning

Via den enkla sökfunktionen kan du exempelvis söka via namnet på en fotograf, ett personnamn, ett föremål, en företeelse som förekommer i en bild, en motivkategori eller ett ämnesord. Dessa sökord kan även sökas i kombinationer. Som exempel kan du skriva ”kvinna soffa tavla” med bara ett mellanslag mellan orden så får du fram de bilder som innehåller alla dessa sökord. Vill du vara ännu mera precis så kan du skriva ”kvinna soffa tavla Sofia Eriksson” så får du ett mer exakt svar.

Att söka personnamn

Om du söker en person med för- och efternamn kan det ibland vara praktiskt att klicka i kryssrutan "exakt ordföljd". Då söker applikationen namnet med för- och efternamn i exakt den ordning du skrivit. Att t.ex söka på "Anna Larsson" utan att kryssa i exakt ordföljd innebär att applikationen kommer att söka fram alla bilder där både namnet "Anna" och "Larsson" finns utan att det nödvändigtvis står tillsammans som "Anna Larsson". Glöm inte prova båda varianterna då du ändå kan få träff.

Sökningar på datum

Datum anges i något av följande format:
år (ÅÅÅÅ), decennium (ÅÅÅ0-tal[et]), år-månad (ÅÅÅÅ-MM), år-månad-dag (ÅÅÅÅ-MM-DD). I den enkla sökningen kan du också ange en tidsperiod i år med (ÅÅÅÅ-ÅÅÅÅ). Du kan inte kombinera olika skilda datum i samma sökning annat än med nämnda tidsperiod.

Bildnummer

Både i den enkla och utökade sökningen kan du ange ett bildnummer i DiBiS format (det måste då anges utan mellanslag men behöver inte innehålla inledande nollor) t.ex XMA37. När du i den enkla sökningen anger ett bildnummer kan du inte ange ytterligare sökord.

Utökad sökning

Här kan du specificera vilka fält som måste uppfyllas för att du ska hitta rätt bilder. Du kan till exempel avgränsa sökningen till en viss del av arkivet med hjälp av fältet "Arkivstruktur". Om du sedan lägger till ett fält för ämnesord och där skriver t.ex "Kvinna" och sedan väljer motivkategori och anger "Porträtt" så kommer du få alla porträtt på kvinnor i samlingar från Söderhamn. Därefter kan du ytterligare begränsa med t.ex datum.

Du kan sedan bläddra och även registrera bilder (om du är registrerare) utan att behöva lämna ditt sökresultat.

När du går in på en bild i en sökning finns också en funktion som heter "Visa i samling" som då tar dig till den samling och den sida där bilden finns. Du lämnar då den specifika sökningen och hoppar till den samlingen bilden ingår i.

Bra att veta

I DiBiS finns många bilder som ännu inte har fått någon information registrerad då detta är ett pågående arbete. Följdaktligen går det inte att hitta dessa bilder via en sökning på namn, datum, ämnesord eller motivkategori. När du hittar en intressant bild som du vill kunna hitta igen i framtiden, så spar då ett bokmärke i din webbläsare eller skriv upp bildnumret någonstans. Hittar du en bild som du vet något om vill vi gärna att du klickar på glödlampan/"Jag vet mer" för att skicka in vad du vet till oss.

Önskemål och förslag om applikationen tas tacksamt emot.