Lars Olov Valdemar Brolin

1946

Lars Brolin, född 1946, började fotografera 1963, då han fick sin första kamera som konfirmationspresent av morbror Gösta. Det var en Olympus halvformatskamera, d.v.s. negativformat 18x24 mm och man fick alltså ut dubbelt så många bilder på en småbildsrulle.
Lars fotograferade några år med den och Sahlins Foto gjorde bilderna. Det var mest bilder på båtar, ett intresse som Lars, genom sin släkthistoria i skeppsbranchen, alltid varit mycket intresserad av.

Sedan köpte han mörkrumsutrustningen av morbror Gösta och  inredde sitt eget fotolabb på Bergsgatan i Stugsund med bland annat en Opemus förstoringsapparat.
I slutet av 1960-talet köpte Lars en Minolta SR1 systemkamera  utan exponeringsmätare som han dock kompletterade med senare hos Bertil Anderssons Foto i Söderhamn. På Norrländska Fotocentralen köpte han ytterligare en Minolta. 1991 flyttade Lars från Bergsgatan och mörkrumsverksamheten lades ner.

Men intresset att dokumentera allt som har med sjöfart och rederinäring att göra var och är fortfarande, trots Lars på senare år alltmer hämmande fysiska handikapp, mycket stort.  Tillsammans med kompisen Per Ihre fotograferade han i Stugsund och i Söderhamns skärgård. Lars var med i ?Klub Maritim? och samlade och bytte sina bilder med andra klubbmedlemmar. En annan bekant, Göran Svedin i Tuppviken hade samma intresse att fotografera båtar i olika sammanhang och hans pappa Sune  skjutsade pojkarna Lars och Göran med sin bil längs så gott som hela norrlandskusten. Ibland hade de en kanot med så att dom skulle kunna paddla runt i hamnarna för att få de rätta kameravinklarna.

Detta intresse har resulterat i en stot mängd  bilder (från 83 filmer) med tillhörande faktauppgifter, som nu kommer att göras tillgängligt genom DiBiS.

Sture Claesson