Seved Rickard Gottfrid Ungh

1912-10-22 - 1986-02-23

Gottfrid Ungh, född 1912, flyttade med hustru Ellen från Alfta till Söderhamn 1948.

Här fick han först arbete hos sin svåger, som hade Hagströms musikaffär, där han stämde och reparerade instrument. Familjen bodde sedan sex år i Ljusne där Gottfrid arbetade som fastighetsskötare och 1964 började han på LM Eriksson i Söderhamn. Därefter fick han anställning på Konsums charkuterifabrik beläget nere vid Faxeholmen, även där för att sköta fastigheterna.

Fotografering hade Gottfrid börjat med redan innan han kom till Söderhamn, då var det lådkamera som gällde, men med tiden skaffade han en bättre kamerautrustning. Framkallningen skötte han hemma i badrummet i Ljusne och senare i lägenheten i Söderhamn. I början på 1960-talet gick han med i Söderhamns Kameraklubb, där han blev en aktiv medlem under många år.

Gottfrid gick med kameran på magen jämt? berättar hustru Ellen. I Söderhamns Kameraklubb var han kassör i tio år, 1965 t.o.m. 1974. Gottfrid hade sinne för bildkomposition och för det konstnärliga och 1972 blev han klubbmästare i både svart-vitt och färgdia. Segrarbilden i svart-vitt ser vi Gottfrid visa upp på bilden här ovan. Riksförbundet Svensk Fotografis, RSF, förtjänsttecken i silver mottog han vid klubbens 25-årsjubileum 1982.

Gottfrids konstnärliga ådra och sinne för hantverk av olika slag syns också bland annat i de vackra och välgjorda svepaskar i trä som han tillverkade i sin verkstad i sommarstugan i Skärså. Han kunde även spela många instrument främst dragspel, alltid på gehör.

När Gottfrid dog 1986 donerade familjen två negativalbum till Söderhamns Kameraklubb. Dessa scannas nu och läggs ut på DibiS.

Sture Claesson