Bengt Rune Gustafsson

1938-04-01

Rune Gustafsson föddes i Söderhamn den 1 april 1938, son till Elver Gustafsson och hans hustru Elmi, född Lindgren. En stor del av släkten på faderns sida har i flera generationer varit bosatta i Söderhamn.

Rune fick ett stort fotograferingsintresse redan i de tidiga tonåren i början på 1950-talet. Den första kameran var faderns lådkamera. Den fick göra tjänst en tid men snart nog moderniserades utrustningen - först via en bälgkamera med bildstorlek 6x6, sedan följde ett antal småbildskameror. Under den eran, närmast 1970-talet, följde ett intensivt fotograferande av gamla miljöer, i Söderhamn, som var på väg att försvinna - t.ex. stadens centrala delar. Dessa bilder finns inte med i detta arkiv, då det slutar vid 1970-talets intåg.

I dag har väl Runes fotograferingsintresse dalat något, eller bytt skepnad kanske man skulle säga. De senaste åren har Rune sysslat mycket med släktforskning och i det sammanhanget arbetat med att samla på sig gamla fotografier på personer, händelser och miljöer i Söderhamnsområdet.

Arkivets tillkomst har realiserats dels genom Runes egenhändigt tagna bilder från 1950- och 1960-talen.

De äldre bilderna är från föräldrarnas och tidigare generationers fotoalbum. Släkt och vänner har också lånat ut bilder från sina samlingar, som Rune sedan fotograferat av, och tagit med i det här aktuella arkivet. Några kort är också tagna av yrkesfotografer till exempel skolkort, konfirmationskort, kort till tidningar vid diplomutdelningar och liknande.

Att Runes arkiv innehåller så många kort från nykterhetsrörelsens pionjärtid, och även senare tider, kommer sig av att flera generationer i släkten varit aktiva inom IOGT framför allt Runes farföräldrar Edit och Ivar Gustafsson - även farmor Edits föräldrar samt Rune själv främst under 50/60-talet

Maj-Britt Fridh