Jakob Bertil Sundin

1906 - 1975

1948 köpte min far Börje Claesson en villa i Vågbro, där jag och min familj nu bor. I en bod i ett av uthusen fanns en trälåda med ett antal glasplåtar. Jag var sju år när vi flyttade till  Vågbro, men trots att jag och mina lekkamrater ofta lekte och rotade omkring i boden fick lådan med glasplåtar vara någotsånär i fred.

De cirka 300 glasplåtarna (nu inskannade för DiBiS räkning) var från husets förra ägare, byggmästare Bertil Sundin. Han var norralabo, född i Källene i Norrala och han var i sin ungdom både konst- och fotointresserad. Han tog målarkurser på Hermods och byggde också sin egen kamera efter en ritning i en veckotidning.

Bertil Sundin gifte sig med Ida Svensson från Meänge nära Vågbro. De bosatte sig först i Åsberget, men sedan byggde de huset i Vågbro, 1931, och flyttade dit. Hermodskurser i byggnadsteknik och liknande ämnen gjorde att Bertil Sundin blev verksam som en duktig byggmästare. Han gjorde bland annat ritningarna till Bygdegården Altorp i Norrala.

Ida och Bertil fick två barn: Kurt född 1927 och Eva född 1936. Det är Eva, som nu bor i Skärså, som berättat en del av dessa fakta för mig. De flesta av Bertil Sundins glasplåtar är förmodligen tagna på 1920-talet, så i dag är det inte många som minns människorna på bilderna. Men vår förhoppning är ändå att någon skall känna igen ett och annat motiv och meddela detta.

Sture Claesson