John Rune Ekengren

1931-07-22

Född och uppvuxen i Maråker, Ljusne församling.
Intresserad av fotografering sedan barnsben och köpte sin första kamera som tolvåring av lärarinnan i byn, Hildur Hedenborg. Många tusen är de negativ och bilder som passerat i vätskor och vattenbad fram till den lättare hanteringen idag med digitalkamera och dator.

Har arbetat som butiksföreståndare bl.a. för Konsum och Ljusne Järnhandel. Trähusförsäljare för Ljusnehus 1965. Övergick 1972 till Dala-Hus. Startade egen mäklarfirma 1983 och drev firman fram till pensioneringen.

Mycket engagerad i Kustbyarnas Bygdeforskare som bildades 1992 och har varit dess ordförande sedan starten. Föreningen bedriver bl.a. kulturhistorisk forskning främst kring de byar som ligger söder om Ljusne ? Maråker-Sunnäs-Granön ? och har en järnbruks- och fiske-epok bakom sig. Nutiden får också sitt tillgodo med arrangemang som Sotarafton i Granön, Flitiga Händer i Ljusne, filmvisningar och övriga föreningsaktiviteter i byarna.

Har startat upp och sitter med i redaktionen för tidningen Kustnytt som nu gett ut sin elfte årgång. Kustnytt ges ut av nätverket Kustvägen Söderhamn och utkommer med två nummer per år. Var med och bildade den förstudie som senare mynnade ut i projektet DiBiS som du nu ser resultatet av här.

Britta Ekengren