Johan Ragnar Pettersson

1886 - 1962

Ragnar Pettersson föddas 1886 på Väster i Söderhamn och bodde på V. Tullgatan 5 (nu V. Tullgatan 15). Huset finns kvar och har renoverats av Ragnars brors sondotter Monica Sahlin.

Ragnar Pettersson var typograf på Söderhamns Tidning men han var också mycket intresserad av att odla och även att studera andras odlingar.

Han var också fotointresserad och höll på mycket med detta en period åren 1900 - 1925. Då dokumenterade han människor och miljöer på Väster men även trädgårdar och odlingar av olika slag från många olika platser. Det framgår av den glasplåtssamling, som finns kvar efter Ragnar. Den som räddade samlingen från att hamna på soptippen var Holger Fridh, som bodde på Lokföraregatan i Söderhamn. Ragnar Pettersson flyttade 1925 till Sundbo där han byggde hus och växthus för att bedriva handelsträdgård. Det var vid en senare renovering och vindsröjning på 60-talet som Holger Frid såg till att den bruna resväskan med väl inslagna glasplåtar lämnades till museet och Nils von Goes. Sedermera har alla plåtar kopierats och finns i kommunens ägo.

Slaktare Holger Pettersson (f.1913) från Sandarne, brorsbarn till Ragnar berättar för mig den 31 januari 2007 att han hjälpte Ragnar att sälja blommor på torget i Söderhamn.

Monica Sahlin, Holgers dotter, minns att hon som liten flicka, ca 1950, fick smaka en vindruva, som Ragnar odlat i sitt växthus. 1943 finns en annons i Söderhamns Tidning där Ragnar Pettersson annonserar ut sin handelsträdgård till försäljning. Det blev tydligen ingen försäljning. Som Holger minns bodde Ragnar kvar i Sundbo till sin död 1962.

Min mor, Ester Widegren, var också född på Väster. Widegrens ägde huset V.Tullgatan 3, grannar med Petterssons. När mamma var fem år och var ute på gatan frågade Ragnar henne om han fick fotografera henne. Då sprang hon hem och grinade, hon visste ju inte vad fotografera var för något. Problemet reddes ut och glasplåten med Ester sittande på en stol i Ragnars trädgård, fanns med i den bruna resväskan. Mamma fick också hjälpa Ragnar att skura hans blomkrukor. En rolig syssla tyckte Ester, har hon berättat för mig.

Sture Claesson