Erik Nyström

1895 - 1965

Amatörfotograf från Sörljusne
Erik Nyströms bilder har vi hittat i flera gamla fotoalbum med anknytning till Sörljusne by. Sonen Karl-Erik Nyström har också bevarat glasplåtar och negativ, men många har troligen försvunnit. Tack vare Eriks foton kan man göra sig en bild av hur Sörljusne by och den då oreglerade älven Ljusnan såg ut innan halva byn fick flytta på sig, för att vika plats för den damm som gjordes ovanför kraftverksbygget och som slutfördes i slutet av 1940-talet.

Erik levde hela sitt liv i Sörljusne by, alltså beläget på den södra sidan av älven Ljusnan, några kilometer från Ljusne. Efter faderns död 1901, fick Erik, en äldre bror samt modern Inga klara försörjningen med hjälp av en ko, några höns samt morföräldrarnas bistånd. Morföräldrarna hade motvilligt tvingats att sälja sin lantgård till Ljusne Woxna, (precis som de andra bönderna i byn) och bli arrendatorer på den gård de en gång ägt. De fick bo kvar till ?dödagar? (huset ägs idag av Lars och Yngve Skoglund). På samma gård fanns också ett litet hus med en liten lagård och där bodde Erik och hans familj.

Erik köpte kamera
Som ung arbetade Erik som malmlossare vid Ljusne Järnverk och vid massavedsupptagningen i grannbyn Hå. Han har också jobbat i skogen som kolare och under 30-talet på AK-arbeten med anläggning av vägar.

Kamera och framkallningsutrustning köpte Erik sedan han tjänat ihop sina första egna pengar, i början av 1910-talet.

Erik fotograferade byns befolkning både ute och inne, i fest och vardag. Även husen i byn med omgivningar fick vara motiv. Kärleken till naturen återspeglas tydligt i hans bilder, speciellt från älven med dess omgivningar, dit återvände han ständigt med sin kamera. Favoritplatsen var Knipa, en bergsknalle uppströms forsarna vid Sörljusne. Med självutlösare experimenterade han gärna med sig själv och hunden Jack som motiv.

Efter att Erik träffade Hilda omkring 1930 och fick sönerna Olle, Karl-Erik och Sune fick den stora kameran stå oanvänd och det blev mest familjebilder med en smidigare lådkamera.

Mångsysslaren
Eriks intressen stoppade inte vid kameran. I unga år jagade han fågel, med hunden Jack men oftast satt han i ekan ute på älven och kastade med fluga, Eriks fiskeintresse höll i sig genom åren. Erik var byns mångsysslare. Han köpte en skomakarmaskin av Karl Karlsson, mera känd som "Pelikan" från Ljusne, behövde någon bybo sula om skorna var det till Erik man vände sig.

Från unga år till sin död var han ombud för tidningen Såningsmannen, dessutom sålde han el-apparater till byns befolkning åt "Elektriska Johansson" från Söderhamn.
I mitten av 1940-talet byggdes en snickarbod och där tillbringade Erik många timmar. Han snickrade bland annat små grävmaskiner till bybarnen och kyrkor som han satte belysning och speldosa i.

Innan Erik dog såldes huset han bodde i och det flyttades från byn. De sista åren bodde han som änkeman i en liten lägenhet i samma hus som morföräldrarna förut bott i.

Många timmar har ägnats åt hans bilder i försök att identifiera personer och platser och de flesta känns idag igen vid namn.

Berättat av Karl-Erik Nyström.
Sammanställt av Elisabeth Sjöberg.