Axel Robert Rettig

1878-1935

Robert Rettig, född 1878, var son till bankdirektör Gustaf Rettig från Kilafors, därför är även en del bilder, som Robert Rettig tagit, från kilaforstrakten. Gustaf Rettig var gift med  Ida Brolin och de hade sin bostad i kvarteret Tigern i Söderhamn. Sonen Robert var kusin till bland andra Waldemar Brolin, som var min, undertecknads, farfar.

Robert var även en stor seglare, mycket aktiv i Söderhamns Segelsällskap. Han ägde segelbåtarna "Tjör" och "Storm", även en motorbåt i ek med namnet "Kurs". Robert var allmänt motorintresserad och hade även en T-Ford.

Robert Rettig var en av de största amatörfotograferna på den tiden. Att Robert Rettig var en skicklig fotograf och att han förfogade över en bra fotoutrustning, ser man på de kontaktkopior av hög klass i format 12x16 cm, som finns i ett par pampiga fotografialbum med drygt 100 bilder. (Endast några enstaka glasplåtar finns dock bevarade).

De flesta av Robert Rettigs bevarade bilder finns nu här i Dibis, med prefixet "XRR", men även på andra håll i Dibis kan Robert Rettigs bilder dyka upp, många i Brolins samling "XBS".
På bilden ovan, som är en del av en större bild, sitter Robert Rettig med sin kamera i en ateljé eller på någon annan typ av scen.

Robert Rettig, som inte hade någon egen familj, dog 1935.

Lars Brolin