Hugo Alexander Falkman

1870-03-11 - 1956-10-28

Hugo Falkman - Bagare med tusen plåtar.
Det finns en suverän bild av bageriet i Rosenvall i Söderala, taget sommaren 1899. Det måste vara taget på eftermiddan, för kringlan kastar skugga in över dörren. Det står en cykel lutad mot det lilla huset, och vid en av trädgårdssofforna vilar sig en barntrilla. Bageriet har redan telefon, så kunderna ska kunna ringa hit. Det sitter porslinsknoppar på tre ställen, från skorstenen och ner till den husknut, som vetter mot Styfbergs handelsbod, på andra sidan vägen.

Det är tre personer med på bilden, kisande i solgasset ute på trappan. En kvinna med ett litet barn i famnen och en man med skärmmössa. Hon heter Anna, pojken Erik och bagaren Hugo, Hugo Falkman.

Hugo Falkman var född i Söderhamn 1870. Nitton år gammal flyttade han till Stockholm, där han praktiserade som bagare, det yrke även hans far hade haft. Det här var på gesällvandringarnas tid och Hugo Falkman hade anställningar i Tyskland, Danmark och Norge innan han startade ett eget bageri i Norrala. Därifrån flyttade han till Söderala, där han 1889 övertog det gamla bageriet i Rosenvall.

När det här fotografiet tas är han 29 år gammal och nästan nyinflyttad i Söderala. Under årtiondena efter sekelskiftet kommer Hugo Falkman att kombinera bakandet med att vara bygdefotograf och ta bilder av människor, byggnader och platser i närheten av Rosenvall, de flesta inom gräddnings håll från bageriet.

Falkman hade ingen ateljé i det lilla huset i Rosenvall, men han tog den stora, tunga kameran med ut på byn. Det blev bilder som ger en suverän genväg in i en annan tid. Hästskjutsar och bilar på grusvägen utanför bageriet, arbetet på gårdarna i byar som Orsta och Heden, den hårdhänta restaureringen av Söderala kyrka, skolklasser, konfirmationer, nykterhetsloger, familjebilder, bröllop.

Glasplåtarna dagsljuskopierades, med kärlek och teknisk omsorg, och fotografierna, klistrade på hård papp, ligger fortfarande kvar i kistor och byrålådor i var och varannan gård i Rosenvall och byarna däromkring.

Hugo Falkman levde ända till 1957. Hans gamla kamera finns på Hembygdsgården i Söderala. Många hundra  av hans glasplåtar och fotografier finns bevarade, de flesta också de i Hembygdsföreningens ägo, skänkta av fabrikör Erik Falkman, bagarens pojke.

Olle Häger