Karl Helmer Söderlund

1892 - 1976

Karl Helmer Söderlund föddes 29 maj, 1892. Efter skolgången började han arbeta på ett av sågverken i Sandarne. Där var han fackligt aktiv och vid en strejk var han strejkledare. Efter en svår olycka, där han förlorade några fingrar, sökte han till Folkhögskolan i Brunnsvik där han gick från 1913 till 1914.

Vid hemkomsten till Sandarne startade Helmer Söderlund en fotoateljé i en mindre stuga i Långrör, Sandarne. 1931 gifte han sig med Rut Hallenberg från Älvkarleby i Uppland. På sin fritid spelade Helmer gärna schack. Han hade bikupor och var medlem i Biodlarföreningen.

I Långrör var han verksam fram till 1942. Därefter byggde han en ny ateljé i Trångsta.Senare inredde han en ateljé i hemmet i Trångsta där han verkade fram till sin död den 20 november 1976. Hustrun Rut avled 11 november, 1968.

Sonen Hasse bodde ensam kvar i huset tills för 3-4 år sedan då han sålde huset och flyttade till hyreslägenhet. De glasplåtar och negativ som finns kvar efter Helmer Söderlunds verksamhet har sonen donerat till Sandarne Kultur och Historiska förening, KULT.

Marienette Westlund