Vågbrogruppen

Vågbrogruppen är vi alla, som har intresse av bilder som under årens lopp tagits av vågbrobor och andra. Det är motiv från i huvudsak Vågbro med omnejd, men det kan även vara motiv av människor och miljöer från platser utikring. Bilder dyker upp från album, i kartonger och skrymslen av alla de slag. Vi vill göra dessa bilder tillgängliga för flera och också försöka ta reda på vad bilderna föreställer så långt det är möjligt.

Vågbrogruppen samlades första gången den 18 januari 2007 hemma hos Anders Persson med fru Ulrica i Tjärnvik i Vågbro. Det var på initiativ av undertecknad. Övriga som var med då var Gunilla Häggbom, Per-Håkan Laurin, Yngve Persson och Lennart Svedberg. Nästa gång vi samlades var den 21 februari och efter kontakt med Siv Blad utökades, tack vare Sivs personkännedom, gruppen lavinartat. Lokalen blev, den så kallade "Puffgården" i Centrumhuset i Vågbro. Där finns gott om utrymme, bekväma sittplatser och gott fika som Siv ordnar.

Under resten av våren 2007 samlades vi fem gånger, men från och med hösten 2007 har vi samlats regelbundet varannan tisdag. Vi jobbar i studiecirkelform under Norrala IF och SISU. Vi är tre ledare: Ewa Jonsson som ser till att allt fungerar beträffande pappersarbetet, Siv Blad som ansvarar för lokalen och undertecknad som sköter kontakten med DiBiS. Många i gruppen är också medlemmar i Norrala hembygdsförening. De senaste fyra träffarna har vi varit 17 deltagare.

Under hösten inledde vi träffarna med att Lennart Svedberg läst ett antal notiser och artiklar om sånt som hänt i Vågbro. Lennart har nämligen läst gamla Söderhamns-Tidningen och nu "lusläser" han Kuriren. Här kan vi ofta hitta anknytningar till de bilder som vi jobbar med. Det känns som vi här har både text och bild till en beskrivning av hur Vågbro utvecklats, bebyggts och befolkats. Vi får väl se vad det kan leda till. Målet är i alla fall för närvarande att i första hand sätta ord till bilderna så långt det går. Och goda förutsättningar för det finns tack vare alla "gamla" vågbrobor och vågbrokännare som kommit med i vår Vågbrogrupp!

Om du har bilder eller har något att berätta om bygden så ta gärna kontakt med Ewa Jonsson tel. 0270-16394, Siv Blad tel. 0270-14486 eller undertecknad: Sture Claesson, tel. 0270-41613


Vågbrogruppens första träff hemma hos Anders Persson i Tjärnvik den 18 januari 2007. Sture Claesson, Gunilla Häggbom, Yngve Persson, Lennart Svedberg, Per-Håkan Laurin och Anders Persson.
Ulrica Bergström tog bilden med Lennarts kamera.

Våren 2008 har närmare ett  och ett halvt år gått sedan den första träffen med Vågbrogruppen och vi har fortsatt att träffats varannan tisdag i Puff-gården i Centrumhuset i Vågbro. Vi har pratat om gamla bilder, lyssnat på Lennart Svedbergs läsning av tidningscitat om Vågbro (nu har han kommit till 1970-talet) och inte minst njutit av  Siv Blads kaffe med bröd.

Här är en bild av Vågbrogruppen sista träffen på Puff-Gården före sommaruppehållet tisdag den 13 maj 2008.


Sittande: Kerstin Bergman, Britt-Inger Hedman, Dagmar Bergkvist, Henry Svedlund, Bengt A. Hedman, Sture Claesson, Britta Norling, Maj-Lis Åhlander, Siv Blad, Dagmar Wallgren.
Stående: Yngve Persson, Lennart Svedberg, Ewa Johnsson, Josef Hagberg, Laila Magnusson, Ann-Katrin Persson, Bengt Swensson, Sven-Erik Jonsson.
Frånvarande (bortrest): Allan Helmersson.         
FOTO:Sture Claesson.

Sture Claesson