Anna Kristina Östlund

1890-05-10 - 1955-06-26

Anna Kristina Östlund föddes den 10 maj 1890. Hennes föräldrar var Per och Ingrid Östlund. Fadern var torpare, mjölnare och snickare. Han köpte Dombrotorpet 1879, och Annas mor som härstammade från Rengsjö flyttade dit 1880. Förutom sysslan som torparhustru till Per, bidrog hon till försörjningen som våffelförsäljare.

Anna var nummer fyra av sju syskon. Hon växte upp och framlevde större delen av sitt liv i torpet, beläget vid foten av Ranboberget i Mo socken.

Enligt hörsägen gick hon i ungdomen i en hushållsskola någonstans på orten och på något sätt som vi inte närmare vet, lärde hon sig att fotografera och göra bilder. Hon försörjde sig som fotograf och genom att tjänstgöra som hushållerska, sedermera tog hon även hand om sina föräldrar och övertog torparsysslorna. Det har berättats att hon troligen hade ett litet skyltfönster för sin fotografverksamhet vid affären nere vid kyrkan.

Anna födde 1917 en son, Gunnar Östlund. Hon uppfostrade honom själv. Han fick följa med och bo med henne på hennes arbetsplatser innan de bosatte sig i torpet hos Annas föräldrar och yngre bror Harald.

Det har även berättats oss att Anna i flera år var förlovad med en man vi inte känner namnet på. Men enligt sägen kunde hon inte lämna omsorgerna om sina föräldrar och gifta sig med honom och väntan blev för lång för fästmannen.

Som man kan förstå fanns det både anlag och intresse för teknik, kunskap och utveckling i torpet vid foten av Ranboberget. Flera av Annas syskon skaffade sig också kunskaper eller yrken med teknisk anknytning. Även för sonen Gunnar var det en stimulerande miljö och han började redan i tidiga tonåren brevstudiekurser hemma i torpet. Han flyttade från sin mor Anna vid 17 års ålder för att arbeta som resemontör och därefter vidareutbilda sig till ingenjör.

Sina sista år i livet, levde Anna hos sin son Gunnar och hans familj. Hon flyttade hem till dem efter att ha haft flera hjärnblödningar och inte längre kunde klara sig helt på egen hand.

Ann-Margret Lindqvist & Ulla-Britta Lindh