Johan Israel Israelsson

1877-04-14 - 1956-10-07

Johan Israel Israelsson var till yrket maskinist på sågverket i Marma och pensionerades när sågverket gick över till eldrift 1938. Johan Israelsson gjorde en ritning åt sågverksbolaget för tillbyggnad av sågen 1913.

Johan Israelsson var en framåt man, tog initiativ och bildade till exempel Marma Idrottsförening 1903. Han var föreningens ordförande under de första åren.

Johan var samhällets första amatörfotograf. Föreningen Marmabygden har ett hundratal efterlämnade glasplåtar med porträtt, familjebilder och bilder av samhället.

Johan ägde samhällets första bil, en förlängd Ford årsmodell 1920. Hans andra bil var en Buick som hade registreringsnummer X 52 och kallades därför kortleken.

När sulfatfabriken i Marma skulle byggas 1927 köpte han förmansbostaden med fem lägenheter. Bostaden stod inne på sågverksområdet och kom i vägen för fabriksbygget. Johan rev ner fastigheten och körde hem virket med Forden. Han byggde upp huset igen bredvid folkskolan och inredde en affärslokal i suterängsvåningen åt mågen Uhlin. Senare har Erik Göransson, Lennart Forss och Anna Lisa Eriksson drivit livsmedelsaffär där.

Johan besökte vinterolympiaden i Garmisch Partenkirchen 1936.

Johan Israelsson avled hastigt i en hjärtattack när han körde bil in i ett träd vid kyrkan i Söderhamn.

Willy Olsson