Stig Gunnar Wallström

1924 - 2006

Stig var en genuin Ljusnebo, alltid sin hembygd trogen. Uppväxt på "Söder", "Mygghålet", "Bruket" och "Kungsbacken"?" innan familjen köpte villan i "Herräng" Stig började arbeta som 14-åring på plåtverkstaden vid dåvarande Ljusne Woxna AB. Fortsatte vidare som verkstadsarbetare och blev 1960 förman och verkstadschef och 1987 var det dags för pension. Alltid tekniskt intresserad av maskiner och motorer, gillade att experimentera och uppfinna.

Första kameran, en Agfa, köpte han år 1949 och inriktade sig mest på att ta familjebilder. Därefter blev det fyra stycken Hasselbladskameror. Den första köpte han 1954 för 1.100 kr. Stig fick rådet av tillverkaren Wiktor Hasselblad att aldrig göra sig av med en Hasselbladare och det rådet höll han.

Fotointresset började med att Stig fick tips om att en mängd glasplåtar kastats på en soptipp. Dessa hämtades upp och så var intresset väckt för fotoframställningen. En annan gång bytte han bort sin lättviktsmotorcykel mot en trälåda med glasplåtar.
Att Stig börjat fotografera av gamla kort spred sig med mun-mot-mun metoden. Vänner, grannar och bekanta lämnade över sina gamla glasplåtar och foton till honom och så rullade det på under årens lopp. Enbart till Kustbyarnas Bygdeforskare avfotograferade han 800 bilder, varav 230 foton finns med i föreningens Kustbybok. I Olle Hägers bok, Bondens år och bagarns bilder, har Stig ur Söderala Hembygdsförenings arkiv framställt deras historiska bilder tagna av söderalafotografen Hugo Falkman.

Stigs egen samling omfattar bl.a. 10 000-talet foton i format 18x24 – en bildkavalkad omslutande hela 18 orter från sent 1800-tal och från 1900-talets levande era med industrietableringar till nutidens negativa industriavveckling. Ett mästerligt bildarkiv som ofta visats i TV.
Få människor har väl vistats med så många kändisar som han i mörkrumslampans sken. Gamla glasplåtar och pappersbilder har fått en makeup och skärpa av Stigs säkra hand och blick. All mörkrumsutrustning tillverkade han själv.

Under åren har Stig visat upp dryga 20-talet fotoutställningar inom kommunen.
Stig har uppmärksammats och fått flera kulturpris, bl. a av Hilding Mickelsson och Hälsingeakademin. Stig gästade även Café Sundsvall med programledaren Gunnar Arvidsson i ett timslångt TV-program i början på 1990-talet och berättade där om bilder från Ljusne och Askesta.
Att Stig blev ”rikskändis” berodde förmodligen på Olle Häger och Hans Willinius TV-dokumentationer under många år. Hur många bilder som presenterats i TV mindes han ej, men många var det…. Och till sist, det bästa med Stig var att han var så positiv fast han alltid arbetade med negativ, detta finns det svart på vitt på….

Text & bild: Rune Ekengren