Söderala-Mo Missionsförsamling - Blandad samling

Välkommen till Söderala-Mo missionsförsamlings arkiv i databasen!

DibiS har fått ytterligare en adress. En av anledningarna är att Helmer Björklunds arkiv innehåller en unik samling bilder som handlar om händelser i kommunens frikyrkoförsamlingar. Det känns rätt att ge detta material en egen plats eftersom det kan bli omfattande med tiden.

Bergvikskonferensen dokumenterade Helmer från 1940-talet och fram till sin död. Konferensen samlade publik från många orter i länet. Talare och sångare kom från hela landet vilket gör arkivet intressant när deras anhöriga släktforskar på nätet.

Utvecklingen av Lynäs sommarhem följde Helmer från starten på 1950-talet och han var med på Bergviksbrödernas resor. Alltid med kameran i beredskap.

Bergviks missionsförsamling, som Helmer tillhörde, samarbetade med tidigt med församlingarna i Vannsätter, Marmaverken och Söderala. Från 1970-talet även med Moheds missionsförsamling. Samarbetet ledde till samgående i en församling, Söderala-Mo missionsförsamling.

Men arkivet begränsas inte utan tar emot bilder från samtliga frikyrkoförsamlingar inom Söderhamns kommun.

Presentation under en speciell adress underlättar sökandet. Den som är intresserade av ämnet hittar lätt sitt mål när samlingen är koncentrerad till ett visst område. I det här fallet en mer än hundraårig frikyrkohistoria med bilder från 1800-talets senare del.

Alf Zettersten