Per Pehrsson, Näsbyn Alfta

Per Pehrsson eller Ersk-Ers Pelle (1894 – 1981) som han kallades hemikring, bondson senare bonde på gården Erik Ers i Näsbyn 1, Alfta. Föddes den 25/9 1894. Gift med Marta Katarina Jonsson från Lars Jons Långhed 14. De fick tillsammans sju barn som ofta fick bli motiv för hans kamera.

Fotointresset började ca 1915 när han köpt sin första kamera. Det här var en tid när ”vanligt folk” kunde skaffa sig en kamera och fotografera vid tillfällen som hade ett särskilt värde. Det kunde vara familjehögtider, det dagliga arbetet m m. Framkallning och kopiering kunde man med lite instruktion klara själv. Ett litet mörkrum med de nödvändigaste kemikalierna, kopieringsram och några lampor var vad som behövdes för att klara uppgiften.

Många foton blev det med åren från timmerskogen och skogsarbetet. Vid slåtter och skörd var ofta kameran med. Hade man en kamera blev man populär på fester och andra sammankomster när man riskerade att ”fastna på plåten”. Det blev många porträtt av vänner och bekanta från Näsbyn och Långhed. Han var själv med på en del bilder tack vare en självutlösare.

Med sitt fotointresse bevarade han minnet av personer och miljöer från en tid som dagen generationer sätter stort värde på.