Agnes Andersson

1865-1958

Vid fotograferingens genombrott under 1800-talets senare hälft var det många kvinnor som som valde fotografyrket. Agnes Andersson var en av dessa kvinnliga pionjärer.

Agnes föddes 1865 på Majorsbostället i centrala Alfta. Vid 18 års ålder fick hon lärlingsplats hos fotograf Rådberg i Kristinehamn.

För att kunna finansiera sina studier bad hon om att få låna pengar av affärman Olof Ungman, som hade gjort sig en förmögenhet på skogar och virkesaffärer och var god vän med Agnes far. Ungman krävde emellertid säkerhet för sitt lån och det kunde inte Agnes lämna. I stället fick hon låna pengar av fru Wiman, föreståndare för posten i Edsbyn.

Efter tre års studier återvände Agnas till Alfta där hon öppnade en sommarateljé hos Ol-Mårs 1884. Under vintrarna vidareutbildade hon sig i Stockholm, bl.a. hos Zelma Jacobsson, en av dåtidens främsta porträttfotografer.

1902 stod Lyckan färdig, hennes första egna åretruntateljé och bostad. Byggnaden finns kvar idag, vackert belägen vid Åsabäcken i Östra Kyrkbyn.
De arbeten hon fick beställning på var främst porträtt, dels visitporträtt av det slag vi idag ser i gamla fotoalbum, men även större kabinettsporträtt.
Vid sekelskiftet kostade en sittning tre kronor och för ytterligare sex kronor fick kunden ett dussin visitporträtt.

Det är dock hennes bilder på hus och vyer, människor i arbetet och fest, föreningar och skolor m.m. som är kulturhistoriskt ovärderliga. De visar hur bondbyn Alfta förvandlas till ett stationssamhälle och blir en tätort. En stor del av hennes glasplåtar finns bevarade och ägs av Alfta Sockens Hembygdsförening.

1937 slutade Agnes Andersson sin verksamhet som fotograf och hade då skaffat sig ett aktat namn. Firman övertogs av hennes fosterdotter och medhjälpare under många år, fotograf Greta Hall Andersson. Agnes Andersson avled 1958, 93 år gammal.