Wallviks Bruksmuseum - Blandad Samling

Hej. Jag heter Benny Hagström. Efter ett 30-tal år i förskingringen är jag sedan år 2000 tillbaka till utgångpunkten Vallvik.

2001 startade jag upp ett litet bruksmuseum i ett av de Grutska Husen nere vid det vackert belägna Marviken. Arkitekt Torben Grut fick i uppdrag av Sulfit AB Ljusnan att rita 11 fastigheter för arbetare. Fastigheterna numrerades från 6-16. 6 hus modell A mindre och 5 hus modell A större. Med sina branta sadeltak och storlek fick de karaktären av jättevillor. Ljusneborna benämnde husen som ?Kråkslotten?. Man hade egen ingång med varsin egen inhägnad täppa. Sveriges första radhus kan tänkas.

Grut var en borgararkitekt och hade aldrig ritat arbetarbostäder tidigare så det blev som det blev. Grut ritade slott, herresäten, fashionabla fastigheter ex. Villa Soliden i italiensk renässansstil åt Drottning Victoria 1906 och Stockholms olympiska stadion i Helsingborgskt hamrat tegel 1912.

Fotografierna som finns tillgängliga på museet försöker jag nu att få samlade på Dibis databas. Varifrån kommer bilderna? De första fotografierna kommer från besiktningen för den nya fabrikens mark.

Den 1/1 1907 kom styrelsen för det nybildade Sulfit AB Ljusnan med grundaren kapten Gustav Brolin och byggherre ing. Hansson i spetsen ut till Ljusnenäset för besiktning. Terrängen var oländig. Bestod av blockrik morän, små myrar och vindpinad skog. När nordosten drog in över udden var det kanske inte så hälsosamt att vistas ute på Ljusnenäset.

Det fanns ingen järnväg på den här tiden. Det mesta av massaprodukterna skeppades ut i Europa och vida världen. Hamnen anlades vid en vik som låg mittemot Fäbodvallshararna. Därav kommer namnet Vallvik till. I ett styrelsemöte i maj 1907 beslöts att platsen kommer att heta Wallvik.

Bilderna 1-43 är troligen tagna av en inhyrd fotograf. I den blandade samlingen är de flesta bilderna från 1918 till 1925. Från hamnen till hem och fritid, föreningsliv, utflykter m.m. 30-40-50-60 tals bilder är ifrån Bertil Magnussons arkiv. Övriga är mest privata foton.

Apropå bilderna från 1918-1925 är de tagna av Vallviks förste amatörfotograf Karl (Kalle) Olsson kommen till Vallvik från Österfärnebo/Gysinge 1909. Kalle fick sin första tjänst på Kraftcentralen (Turbinhallen). Sedermera 1919 fick han bli destillatör på den nystartade spritfabriken. Redan som tonåring så väcktes hans intresse för fotografering. Han inköpte en Voigtländer kamera och började fota i omgivningarna. Tog sedermera och åkte i Vallviks första bil på utflykt till Gysinge, Järvsö, m.fl. platser. Båt ut till Enskärsorn, Stenö, Storjungfrun, för att inte tala om favoritplatsen inre Långharen utanför Vallvik. Man kunde åka med tåget till Hå och ha picknick i det gröna. Tusentals kort blev det med åren. Kameran fick ett tragiskt slut. Erik Myhrgren, präst i Vallvik hade fått låna kameran av Kalle. Erik skulle göra en cykeltur till Ljusne. Vid hängbron över Ljusnan skulle han plåta någon vy. Från norrsidan kom en annan cyklist. Han ställde sig åt sidan och lade kameran på broräcket. När cyklisten passerade råkade Erik knuffa ner kameran i älven. Kalle fick en ny, men som inte var i samma kvalitet och känsla som Voigtländern.

Gott folk! Mer bilder kommer att lämnas till DibiS. Om ni har tid och lust, välkommen till Vallvik och åse museets bilder och historik.

Benny Hagström
1:e intendent på
Wallviks Bruksmuseum