Karl Yngve Jakobsson

1928-10-29 - 1995-07-01

Yngve och hans yngre bror föddes i Trönbyn där fadern drev ett bageri.
Yngve var mångsysslare och hans intresse för fotografering startade tidigt. Han var  till sin natur gladlynt och nyfiken, alltid öppen för att prova nyheter.
Han var impulsiv och gav sig hän med hull och hår för det som intresserade honom, även om intresset ibland kunde svalna ganska snabbt.
Som fotograf var han självlärd och han fördjupade sig i både bilduppbyggnad och teknik för att få fram önskat resultat.
Hans intresse och förmåga resulterade i ett vikariat som fotograf på Söderhamns Kuriren i början av 1950-talet.
Yngve var också duktig skytt och tävlade i både pistol och gevär, men hade ibland vissa problem med tävlingsnerverna. Han hade både vespa och sportbil men tyckte också om att cykla och tillverkade en egen cykel.
Efter tiden som fotograf på Kuriren, började han på LM Eriksson i Söderhamn där han blev kvar till pensioneringen och fick guldklocka för lång och trogen tjänst. Den sålde han och köpte en kamera för pengarna.
Fotointresset följde honom hela livet. Som fotograf var han mångsidig och dokumenterade människor och händelser i sin omgivning, men var också ute i skog och mark för att fånga naturens stämningar.
Han var större delen av sitt liv bosatt i föräldrahemmet i Trönö och blev något av en byfotograf som följde vardagshändelserna med sin kamera, vilket vi är mycket tacksamma för, så här i efterhand.

Birgit Lundgren