Ovanåkers Hembygdsförening

Hembygdsföreningen bildades 1915 som en av de första i Hälsingland. Redan under de tidiga åren började arbetet med att skapa en hembygdsgård vilket var ett viktigt mål för föreningen. De första byggnaderna flyttades till hembygdsgården i början av 1920-talet. Området har utökats under årens lopp och numera finns 20-30 byggnader på hembygdsgården.

Torpen Freska och Ljuses tillhör numera hembygdsföreningen. Sedan början av 1920-talet har hembygdsföreningen varje sommar arrangerat årets stora händelse, hembygdsfesten Persmässan. I samband med den har också Persmässposten givits ut sedan starten.

Edsbyns Museum är en annan viktig del i föreningens verksamhet. Museet har funnits sedan början av 1970-talet. Det är en mötesplats för alla som är intresserade av vår bygds kulturhistoria.
Varje år anordnas en rad olika arrangemang och aktiviteter, t.ex. midsommarfirande, byvandringar och filmvisningar.

Vår målsättning är att vara bygdens minne och skapa ett intresse för kulturhistoriska frågor, samt vara en mötesplats för detta.

Edsbyns Museum

På museet kan du se målningar, träsniderier och fotografier av en av landets mest kända naivister Lim-Johan. Här finns en fin samling folkkonst som består av både väggmåleri och målade möbler.

Bygden har liksom övriga Hälsingland en rik lintradition. Den har gett oss både de så särpräglade Ovanåkersspetsarna, knypplade av grovt lingarn, liksom mängder av linnevävnader i olika kvaliteter och utföranden som vi visar. I vår folkdräkt går det också igen, men i den kan vi se olika utslag av att linet var en försäljningsvara som gav pengar att köpa både siden, bomull och annat som inte gick att producera här.

På museet finns en lanthandel, så som den såg ut från sekelskiftet och fram till 40-talet. Du får uppleva den genuina känslan i en autentisk miljö, med gamla reklamskyltar och originalförpackningar. Här kunde man köpa allt man behövde, från hästskor till socker och hårnålar.

Museet växlar utställningar ett tiotal gånger per år. Både konst- och kulturhistoriska utställningar visas. Allt av intresse kan bli föremål för en utställning. Varje besök på Edsbyns Museum kan innehålla en trevlig överraskning i form av en ny utställning.

Edsbyns Museum ligger på bottenvåningen i Vox Cultura. Adress: Långgatan 31, 828 21 Edsbyn.