Per Arne Norman

1917-01-15 - 1998-10-20

Arne var född och uppväxt i byn Hå, son till Per och Elin Norman.

Bilderna som Arne tagit är främst från mitten av 1930-talet till mitten av 1940-talet då Arne fotograferade familj, släkt och vänner, främst i sin hemby samt från vedgården i Hå, som också var hans arbetsplats i ungdomen.
Sonen Alf Norman har bevarat album efter sin far Arne och det är därifrån denna samling kommer. Alf har fortfarande kvar kameran som Arne tog bilder med, en Zeiss bälgkamera.

Arne var även musikintresserad och spelade dragspel från det han var ung. Han spelade på NTO:s tillställningar i Sörljusne-Hå folkskola. Senare hade han en egen grupp som kallades Arnes trio, som förutom Arne bestod av Nisse Norman, Askesta på trummor och Gösta Nordin, Höljebro på piano. Trion uppträdde ofta på NTO:s fester i Askesta under krigsåren.

1945 gifte han sig med Sally Andersson, som hade tjänst som piga hos sin syster Agda Håberg i Hå. Paret bodde ett år i Hå, sedan flyttade man till Askers då Arne fick jobb på trähusfabriken i Ljusne. De fick tre barn tillsammans Alf, Gerd och Berit.

Arne fick en tjänst på försäkringskassan i Ljusne, efter en tid blev han erbjuden en tjänst på försäkringskassan i Söderhamn och 1957 flyttade familjen till Abrahambäckgatan i Söderhamn. I Söderhamn blev Arne boende fram till sin död 1998.

Sammanställt av Elisabeth Sjöberg
2012-09-14