Blandad Samling
SGB00007

Bild 7
av 1567

Ej registrerad
Kommande funktion

Skolkökskurs för flickor i Rengsjö. Året är 1924.
Flickorna bär det traditionella vita förklädet med pannlapparna hängande i band runt midjan. Lärarinnan står som nr 2,från vänster,längst bak vid dörröppningen och har en annan huvudklädnad än flickorna. Bredvid lärarinnan,nr 3 från vänster, står Karin Andersson från "Larses" i Utby, Berga i Rengsjö.
Den andra flickan som är känd på bilden är Signe Bengtsson från "Utigår´n" i Berga, Rengsjö. Alla andra är okända. Signe Bengtsson står som nr 2 från vänster i raden näst längst ner och är den som ler mest.

Karin Andersson, född 1897, blev senare svägerska till Signe Bengtsson, förr 1907, då Signe Bengtsson gifter sig med Karin Anderssons bror Emil Andersson 1926.
Karin Andersson var mycket rolig och hittade på många "tokiga" saker till alla andras förnöjelse. Signe Andersson berättade bland annat att Karin Andersson vid ett tillfälle, då de slaktat och styckat en kalv och använt sig av stora vassa slaktknivar, helt oväntat vänt kniven med skärpan uppåt, raskt ryckt till sig en flickas arm och låtsats skära av den genom att "skära" runt armen vid armbågen. Signe Andersson berättade att alla tappade andan och lärarinna höll på att svimma.

År 1924GrupporträttMusikFlicka, Lärarinna, Huckle, Skolkökskurs, Förkläde, Pannlapp
Påsiktsbild14.0 x 9.0 cm
SGB00007Bollnäs kommunSegerstaSegersta HembygdsföreningBlandad Samling
  • Fotograf
Hjälp oss att komplettera, klicka här